Dagboek

Wij zijn de dromers / Woord voor 2024

1 januari 2024

Vroeger werd mij altijd verteld dat ik een dromer was en dat was meestal niet een compliment. Toch hadden ze wel gelijk, ik ben een dromer. Dat ben ik eigenlijk altijd al geweest. Maar dromers worden vaak geassocieerd met fantasten, onrealistische optimisten en dagdromers waarvan het altijd bij dromen blijft. Dromers zijn vaak mensen met een té grote fantasie die los staan van de realiteit, een beetje zweverige types. Vaak verzonken in hun gedachten ver weg van de realiteit van het dagelijkse leven. Tenminste, dat is welke signalen je als dromer vaak terugkrijgt van mensen uit je omgeving.

Dromers kunnen inderdaad helemaal opgaan in hun dromen en gedachten en soms hebben ze het inderdaad nodig weer even teruggezet te worden in de realiteit hier, terug naar het nu. Maar weet je wat dromers ook hebben? Dromers hebben het vermogen om onmogelijke situaties te bekijken vanuit mogelijkheden. Dromers hebben het voorstellingsvermogen om dingen vanuit een totaal ander perspectief te bekijken. Denk aan Martin Luther Kings beroemde uitspraak: “I have a dream”. Hij had een droom, een hele mooie droom waarin er geen rassenscheiding meer zou zijn en zijn kinderen in een land zouden leven waar niemand meer veroordeeld zou worden om de kleur van hun huid. Een krachtige droom die veel in beweging heeft gezet. Ik weet zeker dat Martin Luther King ook door zijn eigen omgeving werd uitgelachen. Blijf dromen Martin, er gaat helemaal niets veranderen. Blijf dromen Martin, denk je nou echt dat dit mogelijk is? Blijf dromen jij dromer, er komt niets van terecht.

Maar Martin Luther bleef dromen, hij geloofde in de kracht van zijn droom. Hij geloofde dat zijn droom werkelijkheid zou worden, hij geloofde dat God met hem was. Hij geloofde in de kracht van God en voor wie gelooft is niets onmogelijk. Dromers worden vaak onderschat, maar onderschat nooit de droom van een dromer. Ze zijn krachtig en kunnen iets fantastisch in beweging zetten. Want voor wie gelooft, is niets onmogelijk. Zoals jullie weten ben ik opgegroeid in een omgeving met een vrij pessimistische kijk op de tijd waar wij nu in leven. Maar ik ben een dromer en ik geloof in een hoopvolle toekomst. Niet pas als je sterft, niet pas als de wereld zou vergaan (wat ik trouwens niet geloof). Ik geloof dat de schepping wacht op de zonen en dochters van God, de hele schepping zucht en wacht op het moment waarop de zonen en dochters van onze Papa God gaan wandelen in de nieuwe identiteit die Hij ons heeft gegeven. Ik geloof dat het rijk der duisternis is verslagen en dat wij mogen leven vanuit de hemel hier op aarde. Ik geloof dat religie zal verdwijnen en er gemeenschappen ontstaan waarin Gods liefde op alle gebieden zal doorbreken. Gemeenschappen vol van Zijn aanwezigheid.

De schepping ziet verlangend uit naar het moment waarop zal blijken wie de kinderen van God zijn. De hele schepping is namelijk onderworpen aan dood en verval, hoewel niet uit eigen vrije wil. God heeft dat gedaan als gevolg van de zonde. Maar er is hoop! Ook de schepping zal bevrijd worden uit de macht van dood en verval en dezelfde heerlijke vrijheid krijgen als de kinderen van God. Wij weten dat de hele schepping in afwachting van dat grote moment nog altijd zucht en kreunt als een vrouw die moet baren.

Romeinen 8:19-22 (HTB)

Gemeenschappen vol van Zijn aanwezigheid? Ja, vol van Zijn aanwezigheid. Ik geloof dat dit nieuwe jaar vol zal zijn van Papa Gods aanwezigheid. Ik geloof dat we doorbraken gaan zien op aarde. Waarin de realiteit van de hemel door gaat breken hier op aarde. Want de realiteit van de hemel is meer reëel dan wat we hier ervaren op aarde. God is niet onder de indruk van de duisternis, een al verslagen vijand. Ik geloof dat we in 2024 terug gaan naar de berg van Gods aanwezigheid waarin we niet meer strijden vanuit het aardse perspectief maar op de bergtop rusten in Zijn aanwezigheid. We gaan met onze problemen, onze tegenslagen, ons verdriet, onze frustratie, onze woede, ons falen naar Hem. We klimmen net als Mozes naar de bergtop om in Zijn aanwezigheid te zijn. En we komen net als Mozes daarna terug van de berg met een gezicht stralend van Zijn glorie. Met één groot verschil, wij leven vanuit het Nieuwe Verbond dat Jezus met de Vader heeft gesloten. Een beter verbond dan het oude verbond, met veel betere voorwaarden. De letter doodt, maar de Geest maakt levend! Ons gezicht zal stralen met de schitterende glans van het nieuwe verbond! WAUW – zie je het – voel je het? SCHITTERENDE GLANS!

Hij heeft ons geholpen anderen over zijn nieuwe verbond te vertellen. Dit is geen verbond door de wet, maar door de Heilige Geest. Want hoe men ook probeert de wet van God te houden, het eindigt altijd met de dood. Door de Heilige Geest komt er leven. Toch begon het oude verbond, dat tot de dood leidde, met zoʼn stralend licht, dat de Israëlieten het niet konden verdragen naar Mozes te kijken. Want terwijl hij hun de wet gaf die zij moesten gehoorzamen, straalde zijn gezicht door de aanwezigheid van God. Maar dat was van voorbijgaande aard. Moeten wij dan niet een veel grotere glans verwachten, nu de Heilige Geest leven geeft? Als het verbond dat tot veroordeling leidt al zoʼn glans gaf, hoeveel meer moet dan de glans van het verbond zijn dat de mensen bij God brengt? Sterker nog: de glans die van Mozesʼ gezicht afstraalde, was een flauw schijnsel vergeleken bij de schitterende glans van het nieuwe verbond.

2 Korinthiërs 3:6-10 Het Boek (HTB)

En vanuit Zijn aanwezigheid, vol van de Heilige Geest komen we weer terug van de bergtop met de schitterende glans van het nieuwe verbond dat straalt van ons gezicht! Een glans die onze omgeving en al onze relaties zal verlichten. Als christenen streven we niet naar de wonderen en tekenen, en weet je waarom niet? Omdat ze ons zullen volgen! Waar wij komen vol van Zijn aanwezigheid kan het niet anders dat wonderen en tekenen ons zullen volgen. Dat is een gevolg van de schitterende glans van het nieuwe verbond op ons gezicht. Vol van Zijn aanwezigheid, betekent dat we vol zijn van Zijn liefde, vol van de Heilige Geest die graag door ons heen wil werken, die met ons wil samenwerken. De Heilige Geest is onze Helper, de Heilige Geest is wat Jezus ons heeft belooft toen Hij naar de Vader ging. Kun je het voorstellen wat er gaat gebeuren als we religie achter ons laten en Hem ontmoeten op de bergtop? De bergtop is dankzij Jezus helemaal niet moeilijk te bereiken, Jezus heeft namelijk de klim voor ons gedaan. Wij mogen daarom zonder enige schaamte of belemmering in Papa Gods aanwezigheid zijn. Hij ziet er naar uit, Hij staat met open armen klaar om ons te ontvangen. De tafel is gedekt, vol met Zijn goedheid!

Mijn vijanden zien hoe goed U voor mij bent:
U zet een feestmaaltijd voor mij neer.
U zalft mijn hoofd met zalf-olie (zalf-olie is een symbool van de Heilige Geest!)
U schenkt mijn beker zó vol dat hij overloopt.
Uw goedheid en liefde zijn mijn leven lang bij mij.
Ik mag mijn hele leven dicht bij U zijn.

Psalm 23:5-6

Geen reacties

Laat een reactie achter